Megabloks

Het succes van een merk zorgt vaker voor replica's. Replica's zijn producten die erg op een ander product lijken. Ook LEGO inspireerde tot het maken van replica's. Hoewel het ontkend wordt door de producent is Megabloks te beschouwen als een replica van LEGO. Megabloks is een populair speelgoed merk dat over de hele wereld wordt verkocht. Er zijn echter een aantal duidelijke verschillen te onderscheiden. Deze zullen hieronder besproken worden

Wat is Megabloks

Megabloks zijn bouwstenen die door middel van noppen aan de bovenkant op elkaar vastgezet kunnen worden. De originele blokken van Megablocks zijn even groot als DUPLO. Megabloks heeft echter ook een Maxi serie, deze zijn dubbel zo groot als de originele blokken. Opvallend hierbij zijn de grote noppen bovenop. Voor Megabloks zijn ook verschillende themapakketen verkrijgbaar. Van bijvoorbeeld Thomas de stoomlocomotief.

Verschil met LEGO

|Megabloks lijkt dus veel op LEGO en DUPLO, maar wat is precies het verschil tussen de twee. Megabloks staat erom bekend dat ze over het algemeen goedkoper zijn dan LEGO of DUPLO. Dit maakt ze toegankelijk voor een groot publiek. Er zijn echter ook een paar belangrijke verschillen. Zo is de kwaliteitscontrole een stuk minder, waardoor de blokken minder duurzaam zijn. Een ander belangrijk verschil is de kleur van de blokken. De kleuren zijn vaak wat minder fel en daardoor zijn de blokken minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld DUPLO.

Rechtzaak LEGO

Het wordt door LEGO natuurlijk niet op prijs gesteld als wordt vermoedt dat hun product wordt nagemaakt. Het is dan ook niet vreemd dat LEGO een rechtszaak heeft aangespannen tegen Megabloks. Op 17 November 2005 volgde de uitspraak waaruit volgde dat Megabloks mocht doorgaan met  de verspreiding van het product. De rechter oordeelde dat het systeem een vorm van patent is en niet van het merk. Het patent was inmiddels verlopen waardoor Megabloks verkocht mag worden.

Artikelen

Megabloks barbie

Megabloks is volgens de rechter geoordeeld geen kopie van het merk van LEGO of DUPLO. Om hun publiek aan te spreken bracht Megabloks verschillende thema sets uit. Hiermee spreken ze tot de verbeelding van hun publiek, waardoor ze behoefte krijgen aan Megabloks. Een aantal bekende themasets van Megabloks zijn: Hello Kitty, Thomas de stoomlocom

Lees meer...

Block Store
Lego game 2
De Grote Speelgoedwinkel
Legoland vakantiehuisje
LEGO Friends producten
Lego apps
LEGO stickers vervangen
Liesjes Houten Speelgoed