LEGO stickers vervangen

Je hebt een LEGO set waarvan de stickers niet meer mooi zijn. Ze zijn misschien verschoven, versleten of je wilt ze gewoon vervangen omdat je van een frisse look houdt. Wat de reden ook is, het vervangen van LEGO stickers kan je model weer als nieuw laten lijken. Het is een eenvoudige handeling die precisie vereist en een kans biedt om je set te personaliseren. LEGO stickers vervangen kan soms een beetje lastig zijn, maar met een paar tips en trucs kan iedereen het doen.

De Juiste Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met het vervangen van de stickers, is het belangrijk om alles wat je nodig hebt bij de hand te hebben. Zorg voor een schone, vlakke ondergrond en goede verlichting. Je hebt een pincet nodig voor het nauwkeurig aanbrengen van de nieuwe stickers, en eventueel ook een haardroger om oude stickers makkelijker te verwijderen. Zorg ook voor nieuwe stickers. Deze kun je vaak direct bij LEGO bestellen of vinden bij online marktplaatsen. Houd rekening met de afmetingen en het ontwerp, zodat ze perfect passen op je LEGO set.

Het is ook belangrijk om je werkgebied schoon te maken. Stof en andere deeltjes kunnen onder de sticker vast komen te zitten en zijn later zichtbaar. Een schone, droge en vetvrije ondergrond is cruciaal voor een strak resultaat. Als je oude stickers moet verwijderen, doe dit dan voorzichtig om het LEGO onderdeel niet te beschadigen. Een tip is om de sticker te verwarmen met een haardroger. De lijm wordt dan zachter, wat ervoor zorgt dat je de sticker er makkelijker af kunt halen.

Verwijderen oude stickers

Het verwijderen van de oude stickers is delicate taak. Gebruik een haardroger op een lage temperatuur om de lijm te verzachten, maar pas op dat het plastic niet vervormt door de hitte. Werk langzaam en gelijkmatig. Zodra de sticker flexibel is, kun je een hoekje voorzichtig omhoog wrikken met je nagel of een dunne plastic kaart. Trek de sticker daarna langzaam los. Mocht er lijmresten achterblijven, dan kun je die verwijderen met een zachte doek en een beetje wasbenzine of stickerverwijderaar. Wees voorzichtig en test het op een onopvallend plekje om zeker te zijn dat het plastic niet wordt aangetast.

Na het verwijderen van de sticker is het tijd voor de schoonmaak van het oppervlak. Gebruik een microvezeldoekje om stof en lijmresten compleet te verwijderen. Het oppervlak moet perfect schoon zijn voor het aanbrengen van de nieuwe sticker, dit om oneffenheden en luchtbellen te voorkomen. Laat het onderdeel na reiniging volledig aan de lucht drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Nieuwe stickers aanbrengen

Het aanbrengen van nieuwe stickers vereist precisie en geduld. Begin met het positioneren van de sticker boven het LEGO onderdeel zodat je een goed idee hebt waar deze moet komen. Gebruik het pincet om de sticker van het achtervel te verwijderen en plaats het voorzichtig op het onderdeel. Start bij een hoek en strijk de sticker langzaam glad over het oppervlak om luchtbellen te voorkomen. Als er toch luchtbellen onder de sticker komen, kun je deze vaak nog wegduwen met je vinger of door zachtjes over de sticker te wrijven met een zacht, droog doekje.

Een veelgemaakte fout is het herpositioneren van de sticker nadat deze al deels is geplakt. Dit kan de lijm verzwakken en ervoor zorgen dat de sticker uiteindelijk loslaat. Probeer dus in één keer de juiste positie te vinden. Mochten er kleine aanpassingen nodig zijn, wees dan zo voorzichtig mogelijk. Door het rustig aan te doen, maximaliseer je de kans op een glad en professioneel resultaat.

Als je de stickers met zorg behandelt, kun je ze in optimale staat houden. Zorg voor een vitrine of afsluitbare display als je je creaties wilt tentoonstellen. Dit helpt niet alleen tegen stof, maar ook tegen nieuwsgierige handjes die de stickers zouden kunnen beschadigen. Het draait allemaal om liefde voor het detail en zorgzaamheid voor je verzameling


 

LEGO Friends producten
LEGO bordspellen
Lego game 1
Lego game 2
Block Store
DUPLO en motoriek
Megabloks barbie
Legoland vakantiehuisje